Månadens formgivare - Arne Jacobsen

En av mina absoluta favoriter vad gäller formgivare är Arne Jacobsen med hans klassiska och tidlösa design med mjuka, inbjudande former.

Arne föddes i Köpenhamn, Danmark 1902. Han började att utbilda sig till murare, och fick även en examen som sådan. Han började dock sedan på Konstakademin i Köpenhamn 1924 och läste där till arkitekt. Sin examen fick han 1927. Samma år började han arbeta åt Stadsarkitekten i Köpenhamn. Där spenderade han ett par år fram till 1930 då han öppnade sin egen designfirma.
1932 inledde han sitt samarbete med möbelfirman Fritz Hansen, som än idag tillverkar många av hans kända möbler.

Arne Jacobsen har arbetat flitigt med både arkitektur och formgivning. Han slog igenom stort som möbeldesigner 1952 med stolen Myran, och några år senare, 1955, kom nästa klassiker; Sjuan. Två andra storfavoriter av honom är fåtöljerna Svanen och Ägget, som han designade 1958 till SAS Royal Hotel i Köpenhamn, som han även ritade. Men Arne formgav inte bara möbler utan även det mesta från textilier, tapeter och lampor till dörrhandtag, kranar och köksprylar. Bland annat designade han serien Cylinda-Line för Stelton 1967 med den berömda tekannan.

Bland de byggnader han ritat är två av de mesta kända SAS Royal Hotel i Köpenhamn och St. Cathrine´s College i Oxford.

Arne dog 1971, 69 år gammal.

Idag går det även att köpa miniatyrer av stolarna Myran och Sjuan, jättefina är dom och står även de med på min önskelista bland så mycket annat.

Arne Jacobsen


Foto: Eget kollage med bilder från arne-jacobsen.com, designonline.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...