Min första ISA beställd

Nu tog jag äntligen steget. Har så länge varit sugen på att beställa en Isa, och nu kunde jag inte hålla mig längre. Jag föll totalt för illustrationen Vinter när jag såg den, den passar så perfekt in hos mig som älskar vintern och som har fjället utanför fönstret. Nu ska bara passande ram fixas, vilket är lite värre att hitta här uppe i obygden. Men skam den som ger sig ;)


Vinter


Bild: Från Isa.nu

Tisdagstema vecka 05

Ännu en tisdag, vilket betyder ett nytt Tisdagstema. Jag och min kamera vandrade runt för att leta vad som var litet hos mig, men jag trodde jag skulle få ge upp och ta ett gammalt foto. Men en sak kom jag på sedan, så mitt bidrag idag blir Minispik. Håller på med ett litet projekt där dessa används, och med tanke på att de endast är 12mm långa är det lite pillrigt.

Jag har även med ett andra bidrag som är min älskade Banjovovve när han var valp. Han har dock numera vuxit ikapp parabolantennerna på huvudet ;)


Tisdagstema vecka 05


Foto: Privat - TIniTott

Jag vill sova med Nicklas.

Nej, det är ingen ny kärlek på gång eller inte i människoform iallafall =) Surfade runt på Åhlens webbsida häromdagen och hittade dessa underbara bäddset. Jag vill ha alla!
Varmast om hjärtat hamnade nog ändå översta Nicklas, och gärna i den bruna färgen. De tre nedersta ger mig enorm vårkänsla, riktigt härligt att bädda med dem i kapp med solskenet. Randiga Stickan är härligt grafisk i modefärgerna svart och vitt.


Bäddset från Åhlens


Bild: Eget kollage med bilder från ahlens.se

Teatime

Nu när kylan slagit till och vintern ligger som ett täcke runt huset, är det riktigt mysigt att krypa upp i soffan eller fåtöljen med en varm kopp te och lite tända ljus. Och vad passar då bättre än en riktig ordentlig tekopp. Vanligtsvis blir det en helt vanlig mugg, men jag har bestämt mig för att inhandla en riktig temugg/kopp, så tillfället blir lite extra lyxigt. Några av mina favoriter är dessa nedan. 


Teatime

Teset från Sagaform. Härligt stor kopp med tillhörande tekula + skål i läcker utformning.
Koppen Frukost från IKEA har även den en härlig form som inbjuder till tedrickning tycker jag.
Det ultimata skulle nog vara koppen Berså, designad av Stig Lindberg. En absolut favorit.
Denna muggen med mönster av Hanna från Rörstrand i grön/turkos är jag väldigt sugen på.
Muggen ur serien Collection från Höganäs Keramik är inte fel den heller.
Maräng från IKEA, riktigt tjusig och stor.
Muggarna från Twinshome har ett riktigt härligt mönster och en snygg form.
Cult Design har även dom kommit ut med ha-begärliga muggar.
More of Scandinavia skulle även dom gärna få pryda min tedrickningsstund.

Bild: Eget kollage med bilder från ovan nämnda företag samt nationalmuseum.se

Till minne av Carl von Linné

I Cult Designs vårkollektion ingår en jubileumskollektion till minne av Carl von Linné som föddes för 300 år sedan. Den är designad av Marita Lord. I mina ögon är den helt underbar, och delar ur den kommer definitivt pryda mitt hem under våren. Ska bara hitta dem så jag kan inhandla dem först =) 

"Carl von Linné föddes den 23 maj 1707, och dog den 10 januari 1778. Han var botaniker, läkare och zoolog och lade bland annat grunden för den moderna systematiken som grupperar växter och djur. Han anses även vara fadern till den moderna ekologin. Linné var sin tids främste botaniker och han var även känd för sina stora språkkunskaper".
- Källa Wikipedia


CultDesign
Foto: Frida Berglund, Cult Design



En annan av mina Cultfavoriter är denna diskmedelsflaska. Det är den jag letat febrilt efter ett tag nu. Såg den i en butik i Falun förut, och nu i veckan kom jag äntligen iväg dit och så är den slut :( Så härmed skickar jag ut en efterlysning: Om någon sett denna i en butik, hojta till! Man vet aldrig, jag kan ha vägarna förbi någon dag =) Till nära & kära: PRESENTTIPS! *leende* ;)

Cult Design
Bild: Cult design


Med många kassar i händerna...

Som utlovat kommer en redovisning av min alldeles egna utmaning när jag åkte till Östersund, att förutom två bestämda saker enbart handla på rea. Resultatet blev förvånansvärt bra måste jag säga, med en del kassar i händerna när jag ansåg mig färdig. Men jag måste nog ändå erkänna att utmaningen inte hölls helt och hållet, fast det beror i och för sig lite på hur man ser det. Jag visste inte att Östersund hade en Pandurobutik, och eftersom jag länge tänkt handla lite pärlor så passade jag på när det fanns en där framför mig. Ett av mina förvalda shoppingobjekt var tyget Staden från Spira, men väl i butiken kände jag att Nej, det blir fel att köpa ett jultyg som sen ligger i lådan till nästa år. För hur härligt det än är måste jag inse att det är fyllt av pepparkakor och paket. Så istället slog jag till på tyget Lillian, som jag oxå haft mina ögon på ända sedan Sara visade sin underbara kudde. Så nu blir det lite syaktiviteter hemma. Sen på den underbara inredningsbutiken Hamngatan 12 så fanns inte det jag var ute efter hos Cult Design, så istället blev det betongfatet nedan. Föll direkt för det med sina små fack, och nu ska jag bara fixa lite tillbehör innan dekorationen sätter igång. Däremot fanns det lite Cult saker på rean med 75% rabatt, så jag slog till. Blev två små röda krukor och en ljusmanchett till min Changeljusstake. 30:- för de tre grejerna tyckte jag var helt ok pris. Och där började min reafärd genom Östersund, det blev bara reagrejer resten av shoppingen, så jag tycker nog ändå att min utmaning blev godkänd.


Östersunds shopping

Hemtex hade halva priset på allt i butiken, därifrån kom jag ut med en löpare i vitt och turkost som jag tror kommer bli perfekt på köksbordet. Sen hittade jag dessa söta örngott i brunt. Har tänkt köpa två bruna kuddar till sovrummet och varför inte dessa istället tänkte jag då. Även Åhlens erbjöd ett par reafynd, den lilla ljusstaken som man kan fylla med något skoj samt köksklockan med timer som jag har haft ögonen på lääänge. Och nu helt plötsligt stog den där med rätt färg i reahyllan. Behöver jag säga att jag ryckte åt mig den fort? ;) Så ganska nöjd med dagen packade jag in kassarna i bilen och sen tog jag en tur till länsmuseet Jamtli, och promenerade runt där i lugn och ro. Mycket trevligt. Fick även med mig en strut med Åre Choklad hem, mums. Sen bar det av hemåt igen, trött men nöjd och tillfreds.

Underbara barnleksaker.


Bläddrade igenom Vi i Villa idag och mina blickar föll på dessa underbara barnleksaker från företaget bObles. Nu har jag inga barn själv, men hade jag haft det skulle jag gärna pryda lekrummet med en av dessa Tumledjur, som de så sött heter. Me like mycket! Och vilka söta namn de har sen =)

"Den praktiska funktionen är en stol, men djuren används också till att gunga, rulla, balansera,
rida, kravla, hoppa, stapla… begränsningen är bara barnets egen fantasi och kreativitet", som man kan läsa på hemsidan.

bObles startades av systrarna Louise och Bolette Blaedal i Danmark, och de vann priset Formidable på Formex 2006.


Bobles 



Bild: Eget kollage med bilder samt viss text från bobles.se

Leilas Mat

Under min lunch satte jag mig framför tv:n och hamnade på Leilas MatTV4 Plus. Jag har bara sett någon liten bit av programmet tidigare, men nu fastnade jag. Hur har jag kunnat missat denna underbara tjej? Vilka härliga recept hon bjuder på. I denna repris bjöd hon på utflyktsmat och jag blev helt såld. Hon gjorde en utflyktsmacka stor som ett hus med en massa gott i. Tyvärr fanns ingen bild på godbiten men receptet får ni inte missa. Gör även ett besök på Leilas hemsida Leila.se.

Leilas Pan Bagnat

Ingredienser
1 aubergine
1 zucchini
1 röd paprika
olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn

1 stort runt lantbröd
4 msk svart tapenade (130 g)
2 buffelmozzarella
10 skivor salami
2 avokado
1 knippe färsk basilika

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
2. Skiva aubergine och zucchini på längden och skär paprikan i breda klyftor.
3. Lägg grönsakerna på en plåt, pensla dem på bägge sidor med olivolja och krydda med flingsalt.
4. Rosta dem i ugnen tills de fått en mörk rostad färg, cirka 25 minuter.
5. Skär av toppen på lantbrödet, gröp ur brödet och lämna cirka 1,5 cm tjocka väggar.
6. Smörj in insidan av brödet med olivolja och tapenade och börja varva pålägget med grillade grönsaker och avokado. Ta eventuellt bort lite bröd från insidan av locket så att det inte blir för tjockt. OBS! Glöm inte att krydda mellan lagren. Lägg ihop brödet och pressa till det ordentligt så att det håller ihop.
7. Skär brödet i 6 tårtbitar och linda in dem i smörgåspapper och folie. Bon apetit!

Tips!
Den här smörgåsen är vanlig i Provence i södra Frankrike och uttalas pan-ban-yah. Det är ett urgröpt landbröd som penslas med olivolja på insidan och fylls med grillade grönsaker, ost och salami. Jag tycker att man kan känna sig fri att varva vilka pålägg man vill - och har i kylen. Mackorna blir dessutom godare av att stå ett tag då brödet suger åt sig, så det är en perfekt picknick smörgås.

Det överblivna innanmätet kan man spara i frysen och använda till färskt ströbröd vid tillfälle. Eller vända brödtussarna i olivolja och salt för att göra krutonger på till en Panzanellasallad.



Som lite extra gott gjorde hon dessa Chocolate Chip Cookies som verkar helt underbart goda. Dom måste jag bara prova att baka. Såg hur enkelt som helst ut, och visst ser de smaskiga ut?

Leilas Mat

Chocolate chip cookies med apelsin och hasselnötter

Ingredienser
150 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
rivet skal av 1 apelsin
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g mörk choklad 70%
100 g hasselnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Rosta hasselnötterna i cirka 10 minuter och gnugga bort det mesta av skalet i en torr handduk.
3. Vispa smör, farinsocker, vaniljsocker, ingefära och rivet apelsinskal krämigt.
4. Rör i ägget.
5. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten för hand.
6. Hacka chokladen grovt och blanda den och hela hasselnötter i smeten.
7. Klicka ut smeten med en matsked på bakplåtspapper och platta till klickarna lite.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Tips!
Baka bara av hälften av kakdegen och rulla ihop resten av degen i plastfilm och spara i frysen. Då kan du ta fram den när du får oväntat besök och ha nybakta kakor i ett vips på 10 minuter. Du kan också variera smaksättningen av kakdegen med t ex vitchoklad, jordnötter, cashews, russin, pecannötter, hackad mandel eller byt ut 1/3 av mjölet mot havregryn eller kokos.
Man tar bort skalet från hasselnötterna för att det kan vara lite bittert. Det är enkelt att gnugga bort med en torr handduk när du har rostat dem.


Bild samt recept från tv4.se

Tisdagstema vecka 04

Tisdagstema - en utmaning för dig och din kamera varje tisdag har som ämne denna vecka Självporträtt

Efter lite tänkande beslutade jag mig för att visa upp mig själv från två av mina bästa (?) sidor. Den översta bilden visar den sida som älskar att vara hemma och ligga och mysa med varma fårtofflor och en härlig filt i soffan framför tv:n eller till lugn musik läsandes en bok. Spelar ingen roll om det så är tisdagskväll eller lördag kväll.

Bild nr 2 visar upp den andra sidan, som gäller framförallt under vissa helgkvällar/nätter, partyTiniTott. Jodå, hon existerar fortfarande även om hon inte går ut lika ofta längre. Ett par av mina favoriter är de militärliknande pumpsen som jag fyndade för 30 kr på en resa till Estland. Hade kostat runt 200 innan. Eftersom jag älskar skor kunde jag inte bara lämna dessa kvar på hyllan för det ynka priset.


Tisdagstema


Foto: Privat - TiniTott

Vinterpromenad

Det har verkligen varit härligt väder i slutet av förra veckan och även i början av denna. Jag passade på att ta en mysig promenad i skogen med vovven för att njuta av solen och snön lite. Eftersom jag älskar att fota (i amatörens tecken) så hängde kameran stadigt i ena  handen. Banjo börjar vid det här laget bli en van fotomodell så han ställer numera villigt upp och poserar när kameran dyker upp framför honom. Ute i skogen hittade Matte (läs: Jag) väldigt intressanta spår, och det visade sig att rådjursfamiljen som bor i skogen bakom mina föräldrars hus med vintern nyss hade passerat. Matte försökte ivrigt tala om att "Titta vad är det som gått här?" och Banjo nosade lite lätt ett par meter in i skogen, innan han glatt travade vidare längs stigen. För 17 matte jag är älghund! Inte bryr jag mig om dom där små. Vet du ingenting?? tror jag att jag utläste ur blicken innan han travade vidare.. nästan helt säker ;) Borde inte allt i skogen på fyra ben vara intressant? Men tydligen gäller att är man älghund då är man älghund, och matte ska inte inbilla sig något annat. Att han sen har setts under älgjakten jagandes hare är ju en helt annan historia ;) Men vad gör inte en älghund när det inte finns älg? Något måste han ju hitta på. Och matte tycker nog haren är lite bättre att jaga än lodjuret han fick tag i under årets älgjakt. WOW en jätte misse, lyckan är gjord var troligen blicken den gången.

Han gillar att jaga katter Banjo, det är speciellt roligt att se hur fort de klättrar upp i träden. Så när en misse dyker upp, snabbt som sjutton jagas den till ett träd i närheten. Förutom för någon månad sedan, då fanns inget träd i närheten. Matte kunde dock konstatera att det visst får plats en fullvuxen katt i en liten fågelstuga. Jodå =) Det var bara nosen som stack ut. Och Banjo han var nöjd för stunden och travade glatt på hemåt igen.

Vinterpromenad

Kan även berätta att jag idag kollade in Firefox som jag börjat lära mig att många använder här. Och Hugaligen vad min sida såg ut i den då.... skäms ju nästan att ni som använder den har sett hur det såg ut hos mig. I min explorer har det ju bara sett bra ut. Men nu ska det förhoppningsvis vara tillfixat något sånär så åtminstone inget ligger ovanpå det andra.


Foto: Privat - TiniTott

Beroende? Jag? Neeeej ;)

Vem skulle kunna påstå något sådant? Fast det är nog sant, jag tror jag blivit loppisberoende. Längtar till jag kan gå på loppis och leta fynd. Eller så har jag bara en loppisperiod kanske. Iallafall så kunde jag inte hålla mig utan lördag som det är for jag en vända till Erikshjälpens second hand/loppis på förmiddagen. Hittade en liten gul vas som jag föll för, passar perfekt till vårens Tussilago om inte annat. Den lilla glasskålen vet jag inte riktigt vad jag ska ha till än, men för 5:- kunde jag inte motstå den. Vasen kostade även den enbart 5:-. De små kakformarna funderar jag på att göra till ljusstakar, är så fint tycker jag, 1:- styck så det var ju ganska överkomligt ;)

Hittade även ett tyg jag blev stormförtjust i, tyvärr ville inte min kamera återge det ordentligt men jag hoppas det syns lite iallafall. Mönstret tycker jag är så  himla sött. Tror det är nästan 3 meter långt och kanske 1 meter brett, ögonmåttat iallafall har inte mätt det. 15:- gick det på, så inte blev det någon dyr shopping heller, 29:- allt som allt. Helt lagom =)

Gjorde allt lite fynd i Östersund med, men det kommer vid senare tillfälle.

Loppisfrälst
Foto: Privat - TiniTott

En liten tripp till Östersund

Imorgon ska jag göra en liten tripp till Östersund. En dagstripp till och med även om det inte ligger direkt nästgårds. Min pappa ska dit på ett möte och eftersom jag för närvarande befinner mig hos mina föräldrar passar jag på att åka med. Jag är överförtjust i Östersund som stad. Tycker den är underbart mysig och trivsam. Ett ställe jag verkligen skulle kunna tänka mig att bo på faktiskt.

Östersund


Jag tänkte spendera det mesta av tiden på stan och kika runt i lite butiker, sen tänkte jag besöka länsmuseet Jamtli som jag varit på en gång tidigare. Ett helt suveränt och trevligt museum att kika runt på, där man får se alla Jämtlands delar och kultur. Allt framställs riktigt levande och trivsamt, så det blir inte som att bara gå runt och titta, utan man känner sig lite mer delaktig. Rekommenderar verkligen ett besök ifall någon har vägarna förbi nån dag.

Sen har jag en utmaning till mig själv under dagen. Först och främst är det två saker jag ska köpa om det finns hemma, och det är ett par saker från Cult Design jag har ögonen på, och sen tyget Staden från Spira om jag har turen att det inte är helt slut nu efter jul. Har blivit helt kär i det tyget och vill så gärna ha en liten bit, och det finns tyvärr inte i min närhet annars. Men i Östersund finns det två butiker som har deras tyger *lycka* =)  Fast det är inte det som är själva utmaningen, shoppa brukar jag allt lyckas göra utan utmaningar ;) Nej, jag har sen lovat mig själv att förutom dessa två "måsten" så får jag ENBART köpa saker som är på rea. Spelar ingen roll hur mycket fint jag hittar, är det inte rea så blir det inget köp. Jag känner mig själv allt för väl för att veta att jag har svårt att hålla fingrarna borta från alla fina inredningsprylar jag lyckas hitta. Och i Östersund vet jag om ett par butiker som har väldigt, väldigt trevligt innehåll =)
Utmaningen kommer sig främst av att ekonomin egentligen är ganska stram så här efter juletider och jag måste dessvärre erkänna att ibland faller jag för lätt för frestelsen när det gäller inredningsprylar. Men baske mig om jag inte ska lyckas denna gången ;)

Jag får avlägga en bekännelse om hur det gick när jag är hemma igen. Sen vet man ju aldrig, det kan vara ett fynd för att det är på rea, eller så är det helt enkelt bara ett fynd *ler*

Sen kommer jag självklart spana efter Storsjöodjuret, nån gång ska han väl ändå dyka upp =)


Bild: Eget collage med bilder från jamtli.se

Tisdagstema vecka 03

Veckans tema i Tisdagstema är Väder. Jag har inte tillgång till mitt bildarkiv just nu och det är alldeles för mörkt för att fota, så jag har valt ut några bilder jag tagit tidigare. Så min illustration av väder blir tre bilder av vinter, höst och vår väder. Nu är jag så nyfiken på vad ni andra har gjort, så jag ska ge mig ut och kika runt lite.


Tisdagstema v03 


Foto: Privat - TiniTott

Man har inte roligare än man gör sig.

Är ju faktiskt egentligen ett helt sant påstående. Jag måste faktiskt erkänna att jag tycker det är roligt att göra snögubbar, trots att jag passerat 30-strecket och inte har några barn som ursäkt ;) Istället använder jag min hund, som ursäkt alltså, inte för att bygga snögubbar av *ler*

Han fullkomligt älskar att hoppa sönder stora snöhögar som jag gladeligen rullat ihop åt honom. För självklart gör jag ju dom åt honom tycker han, vem skulle jag annars göra dem åt? Nej, anledningen måste vara att han ska få hoppa sönder dom. Så de första försöken till årets snögubbe brukar oftast resultera i hoptrampade snöhögar. Det är ju extra roligt när matte har satt ihop en jättesnöklump på höjden med, då kan man ju hoppa riktigt högt och sparka ner den. Och matte bygger snällt upp den igen så jag kan göra samma sak. Jo.... min hund måste tycka att jag är världens bästa lekmatte ute i snön. Fast när jag äntligen lyckats få till kroppen på snögubben för tredje gången är det inte riktigt lika skoj när det kommer något stort grått och susar förbi en och slänger sig i luften och riktar in en passande spark mitt i magen så allt blir snömos igen. Fast jag måste väl även erkänna att lite kul är det ändå faktiskt. Att se vovvens lycka när han raserat ännu en snöleksak som matte satt ihop.

Fast tillslut brukar vovven tröttna på att hoppa sönder snöklumpar och sysselsätter sig med något annat, och då får matte göra klar sin snögubbe ifred. Snögubben nedan lyckades tillslut uppstå i helgen vid en liten tur till mina föräldrars pågående sommarställe. I brist på de vanliga tillbehören som morot, halsduk, stenar mm fick det bli en naturinspirerad snögubbe med nyponknoppar, kvistar och gräs. Hatten blev en gammal tallrik som låg i den gamla stugan och skräpade. Men snögubben är lika glad och nöjd för det =)

Snögubbe

Sommarstället är ett gammalt efter min farfars farfar som ingen rört på säkert 30-40 år, så det ligger en del skrot kvar. En dag är det meningen att det ska återuppstå i beboeligt skick men än så länge finns bara barack, friggebod och förråd. Det gamla huset står kvar men är väldigt raserat. Det kommer troligen ett reportage om stället vid senare tillfälle.


Foto: Privat - TiniTott

Dagens loppisinköp

Bestämde mig för att göra en tur till den lokala loppisen hos Erikshjälpen idag på förmiddagen. Är på ett litet besök hos mina föräldrar och min voffsing, och i närheten ligger second hand butiken så jag kände för att leta lite fynd. Man vet ju aldrig vad man kan hitta.

Såg inte så jättemycket när jag kom dit, men efter att jag gått runt lite föll min blick på denna gröna vas. Vet inte riktigt vad det är som lockar mig med den, men jag föll direkt. Tänkte att den kanske kan passa in i ett litet vårgrönt tema lite längre fram. Min mamma har en liknande hemma fast i orange, vet inte riktigt när de är ifrån men jag skulle gissa på 70-talet. Kan inte bestämma mig om jag tycker den är snygg eller om det är någon sorts tvärtom upplevelse och att det är det som lockar mig. Hem fick den iallafall följa, tyckte att de 25:- den kostade var den ändå värd.

Nästa sak vet jag inte om jag ska kalla fynd eller inte. Den kostade i och för sig bara 10:-, men snygg är den ju inte. Men förhoppningsvis kommer den att bli. Min idé är att använda den som en liten blomsterpall i fönstret eventuellt. Men först ska den slipas och målas och fixas till, och kanske smyckas på något mer sätt. Har det inte riktigt klart för mig än, men resultatet kommer att visas upp senare.

Dagens shopping

Träffade på en bekant när jag gick där mellan hyllorna oxå, och precis när vi står och pratar om ifall vi gjort några fynd hittar hon de sötaste små skålar. Tyvärr hade jag varken kamera eller mobil med mig så jag har inga bilder att visa. Men de var ganska små skålar, med en liten "nött" guldkant runt, sen var de lite ljusblå i färgen och någon typ av blom eller änglaliknande motiv i botten. Riktigt romantiska var dom och jag riktigt såg hur de skulle passa in bland alla de fina loppisfynd Anna visar upp titt som tätt. Kom på mig själv med att småle lite, egentligen känner jag ju inte Anna alls förutom den lilla kontakt vi har här genom bloggarna, ändå var det henne jag direkt fick i åtanke när jag såg skålarna. Det är lite roligt tycker jag hur man ändå lär känna personer via bloggen fast man egentligen inte känner dom alls =)


Foto: Privat - TiniTott

I natt kom den...

iallafall till viss del. Det jag talar om är snön. Äntligen är det vitt på backen igen, som jag har längtat =)
Bilden är tagen med mobilen och därför tyvärr inte den bästa. Fast då måste jag ändå säga att den är dubbel så bra mot den jag tog med kameran... säger nog mycket om min kamera i kvällsljus tyvärr.


Snön kom


Foto: Privat - TiniTott

Saffranskaka

Jag utlovade tidigare receptet på saffranskakan jag alltid gör till jul, så här kommer det.

Saffranskaka

6 ägg
200 g smör eller margarin
4 dl strösocker
1 pkt saffran á 1/2 g
1 msk vanillinsocker
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk

Glasyr

3 dl florsocker
50 g smält smör eller margarin
2 msk vanillinsocker
4 msk kakao
2 msk kaffe


Gör så här:

Smöra och bröa en långpanna.
Dela äggen och lägg vitorna i en skål. Spara gulorna i ett annat kärl.
Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt gulorna en i taget och sedan den stötta saffranen, vispa allt väl.
Blanda mjölet med bakpulver och vanillinsocker. Sikta ner blandningen i smeten, växelvis med mjölken. Vispa vitorna till toppigt skum och vänd ner dem i smeten, bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Känn med en sticka, om den känns torr är den färdig.
Låt kakan svalna under duk. Blanda under tiden glasyren och låt den stelna litet innan den breds över kakan.

Saffranskaka

Foto: Privat - TiniTott

Utmaningsresultat.

Banjo

Utmaningen bestod utav fem påstående om mig själv, ett av dem var falskt resten var otroligt nog sanna (kan man tycka om vissa). Ingen har dessvärre gissat rätt, utan så gott som alla tror jag gissade på nr 2 eller nr 3. Så ingen vinnare blir korad tyvärr.

1. Under en kisspaus i mörker satte jag mig på brännässlor.
Dessvärre helt sant, dock verkligen ingen trevlig upplevelse. Jag var på väg till min kompis i Örebro och blev super kissnödig på vägen och fick lov att stanna på närmsta parkering. Det fanns inget sätt att ta sig ut i skogen, och eftersom det rullade trafik nästan hela tiden skulle jag få till en snabbis i dikeskanten. Så jag sätter mig och gör mitt... väl klar inser jag att något inte riktigt stämmer. Fy Attan! vad ont det gjorde ;) Resten av bilresan var ingen njutning...

2. Jag har deltagit i ungdoms-sm i simning.
Mångas gissning, med motivering att jag verkar vara mer en snö-människa. Jo en snö-människa är jag till stor del, men faktiskt även lika mycket simtjej. Simtävlade på "elit"-nivå skulle man väl kunna säga i ca 6-7 år, och hann bland annat med att delta i just ungdoms-sm när jag var ca 12 år. Så det är inte direkt i nutid, vi pratar 80-tal här ;)

3. Jag har stått öga mot öga med en livs levande älg i ett busksnår.
Även detta ett alternativ några gissade på, men måste även här göra er besvikna för detta är sant det med. Mindre trevlig upplevelse det med, även om jag nu gillar älgar som så. Min pappa och jag var ute med vår jämthund Banjo för att han skulle få springa av sig lite på jaktmarkerna. Ca 30 sekunder efter vi släppt ut honom ur bilen dök en älg upp mitt framför nosen på honom och Poff ! så var han borta, och älgen med. Vi tog bilen en bit längre fram eftersom pappa kan marken utan och innan så han visste på ett ungefär var de borde dyka upp. Han går ner på ett fall för att kika medan jag håller mig uppe på vägen och kikar runt och lyssnar. Plötsligt hör jag hur det börjar braka i skogen och helt plötsligt dyker det upp en älgmule i snåret jag har precis framför mig. Tror både älgen och jag blev lika paffa. Min pappa tycker än idag att det var årets upplevelse när han såg mig i raketfart springa för att ta skydd i bilen. Hade han haft en videokamera tvekar jag inte på att det klippet varit i tv vid det här laget. Tyvärr måste jag nog själv erkänna att klippet säkerligen hade roat de flesta. Hade jag haft den farten på 60 meter i skolan hade jag vunnit överlägset =)

4. Jag har medverkat som statist i filmen Ogifta par -en film som skiljer sig med bla Peter Dalle, Lena Endré, Susanne Reuter och Johan Ulveson under inspelningen i Sälen.
Nej, det har jag ju faktiskt inte varit. Även om det säkerligen hade varit helskoj. Filmen spelades in innan min tid häruppe. Däremot var en av mina fd arbetskollegor med i filmen på ett hörn. Men detta är alltså falskt, ingen filmstjärna här inte.

5. Jag har varit Hundfjällets fd maskot Hunden iklädd den obligatoriska hunddräkten med svans och allt.
Så då betyder även det är nummer 5 är sann. Var under en praktikperiod i Hundfjällets skidskola och på den tiden var deras maskot en Hund. Så iklädd den fina maskot kostymen fick jag ut och leka med barnen. Men fy vad dom var elaka! Iallafall de danska ungarna som bara drog mig i svansen och var rätt elaka. Jag erkänner glatt att jag passade på att dänga till vissa lite extra med min stora svans när jag ändå skulle vända mig. *hoppsan* Fast det är ändå lite käckt att jag faktiskt finns med i ganska många fotoalbum, även om jag är i Hundskepnad. Dessvärre har jag inget kort på det själv, vilket jag idag tycker är ganska synd.


Tack alla för Era gissningar!

Foto: Privat - TiniTott.
Min hund Banjo som är med och plockar mossa, var bara det att just dom tuvorna jag skulle plcoka var så roliga att rulla sig i =)

Inspiration Januari

För mig är Januari en vit månad, eller ja iallafall i normala fall =) Vit i form av snö alltså ;) Fast de sa faktiskt på vädret idag att det skulle komma snö ikväll och inatt. Det är väl bara att hoppas, för nu vill jag verkligen ha vinter. Är sugen på att få ställa mig på skidorna och susa nerför backen och dricka varm choklad på toppstugan. Men eftersom jag bor bara ett par kilometer ifrån blir jag lite kräsen, just nu är det bara kanonsnö och jag vill allt ha en del natursnö i backen först. Man blir lite så när man bor så nära året-runt har jag märkt, man har ju förmånen att välja före och väder jämfört med alla turister som har betalat för sin vecka och vill ha lite valuta för pengarna.

Iallafall så har jag tittat runt lite på nätet efter lite januari inspiration och samlat ihop litegrann som kan hjälpa mig att nå lite av den känslan iallafall. Även om mitt tema är vintervitt så har det smugit sig in lite mörka toner med, för att blanda upp det hela.

Inspiration Januari

Den härliga fruktskålen från Koziol skulle jag gärna ställa på mitt soffbord. Denna hittade jag hos favoritsaker.se.

Stolen Satir från IKEA har jag haft ögonen på ända sedan jag såg den i Saras inspirerande inredning. Tyvärr har den dock inte funnits inne när jag besökt varuhuset.

I Sias vårkollektion kan man hitta dessa vintrigt vita ljuslyktor.

Handdukarna från Ellos har precis de färger som jag vill ha i mitt badrum, vackert vita med fina färgade ränder.

Fina svartvita brickor från Granit skulle kunna ge lite av den svartvita trenden.

De små vaserna Färm, oxå dom från IKEA har jag alltid gillat. Ett par av dem finns redan i min ägo, men det kommer troligen bli fler.

Det underbara tyget Staden från Spira ligger högt på min vill-ha lista, tyvärr finns det inte i någon butik i min närhet. Någon som vet om det finns på nätet?

En av IKEAs nyheter är brickan Avsats gjord av Agneta Livijn, som oxå designat muggarna Maräng.

Vackert vintervita gardiner med ornament mönster hittade jag via Ellos. Riktigt snygga tycker jag.

Dessa läckra krukor/vaser från Cult Design skulle jag mer än gärna ställa fram i mitt vintervita hem. Eller ja, när det blir vintervitt iallafall.

Eftersom jag oftast ligger ett halvår efter alla andra har jag nu blivit helt betagen i kvistar med belysning, men nu är det ju tyvärr så att överallt där jag letat är de slut. Så gott som. Dessa hittade jag hos Ellos, och ju mer tiden går desto större är nog risken att de snart blir hemklickade.

Dörrmattan Star från Mio är även den en favorit. I min lilla hall som jag just håller på att tillföra vita accenter till skulle den passa perfekt. Visserligen har jag en dörrmatta som är riktigt fin i naturmaterial, men visst kan man väl byta ut även dom? =)

Krukorna Kardemumma från IKEA passar även de in i mitt vintervita tema tycker jag. Enkla med fina mönster.

Sen till sist, men inte minst, fårskinnet Ludde. Otaliga är de gånger jag vandrat förbi med en drömmande blick, men ännu inte tagit mig råd. Men en dag..... en dag ska det bli mitt ;)

Så det återstår väl då att se ifall något av min inspiration blir verklighet. I annat fall vem vet, kanske kan jag även inspirera någon annan.


Bild: Eget collage med bilder från ovanstående företag

Bloggkartan

När jag tittade runt på Cleopethras blogg så hittade jag Bloggkartan. Tyckte den var lite skoj, så jag känner att jag vill vara med på ett hörn, så nu är jag det =) Väl där finns jag sedan under Sälen.

http://bloggkartan.se/plats/20094/saelen/

http://bloggkartan.se/registrera/20094/saelen/

Hemklickat

Efter att jag läst nyhetsbrevet som damp ner i min mailbox från Bokus blev jag alldeles för lässugen för att kunna låta bli att klicka hem nedanstående. Har länge haft ögonen på boken Självkänsla Nu av Mia Törnblom efter att både hört och sett väldigt mycket bra om den. När den nu även kommit som pocket och endast kostade 29:- på Bokus, blev det ett snabbt klick ner i kundkorgen. I farten plockade jag även med Martina Haags första bok Hemma hos Martina. Också en som jag varit sugen på att läsa, så pocketversionen fick det bli av den med. Har fått upp ögonen för henne ännu mer i och med boken Martinakoden, men eftersom den ännu inte finns i pocket börjar jag med hennes första så länge. Så nu ser jag fram mot ett litet paket i brevlådan, förhoppningsvis innan helgen. Det brukar gå snabbt med Bokus. Så har jag tur kan jag krypa ner i soffan till helgen och läsa lite.


Januariläsning


Bild: Eget kollage med bilder från bokus.com

Julklappar 2006

Julen är förbi kan man nog konstatera nu. Mitt julpynt står fortfarande framme, försöker ha det uppe till tjugondaknut som sig bör. Fast jag börjar allt bli lite sugen på att plocka bort det med, och göra hemmet i andra färger istället. Har nya gardiner som ligger och väntar på att få komma upp samt en nytt överdrag till min fåtölj. Men här på bloggen får allt julen avslutas så detta blir nog det sista julinlägget för denna gången, sen får det ligga i träda till nästa jul. Tänkte avsluta min bloggjul med att föreviga några av de julklappar jag fick, eller rättare sagt merparten av dem. Vissa fick jag tyvärr inte fram bilder på, men lika älskade är dom ändå.


Julklappar 2006



Jag har länge velat ha Astrid Sampes mönster Perssons Kryddskåp som kökshanddukar, och av mina kära föräldrar hittade jag två stycken i olika färgställningar i en av julklapparna. Min mamma hade även letat sig halvt fördärvad efter boken Cecilias fikastunder som hon tillslut lyckades hitta på en arbetsresa till Stockholm, så nu finns även den i min ägo. En helt underbar bok som jag först fick upp ögonen för hos Saga. Eftersom min gamla halvtaskiga brödrost börjat bestämma sig för att inte släppa ifrån sig brödskivorna om morgnarna var även en av mina önskningar en ny sådan, även den fanns i ett paket till min lycka. Pengar fanns även det i ett kuvert, bland annat från min mormor och morfar. Alltid behövligt i en skranklig kassa. Kanske ska jag nu unna mig min första illustration från Isa? I ett annat paket hittade jag Martin Stenmarcks senaste CD, som snurrar varmt i spelaren under dagarna. Superbra är den. Min mamma hade även hittat de två små underbara keramiktomtarna ni ser längst ner på en resa, och eftersom hon vet att jag fullkomligt älskar tomtar blev det en perfekt julklapp till mig.

Min bror är lite av den tekniska typen som jobbar inom datavärlden. Från honom och hans tjej kom USBkabeln till mobilen som jag längtat efter samt programmet Illustrator *yippey*. Nu ska det bara installeras (vilket jag inte fått gjort än) och sen ska jag leka massvis =). Från honom fick jag även formarna till att göra shotglas av is från Coolstuff, supercoola. Sen bland det roligaste när jag öppnade ett annat av hans paket, en julgran som kopplas till datorn via USBporten. Det som var extra kul med denna var att jag hade köpt exakt samma julklapp till honom. Vi kanske är lite lika trots allt ;) *leende*

I ett julkort från min moster låg det underbara silvriga hjärtat, som jag även hade som veckans tisdagstema. Min moster är helt otrolig på att hitta dessa små, söta presenter som man bara älskar. Ängeln i plåt nere till höger kommer från min fd svägerska, sååå söt är den.

Jag byter även klappar med tre av mina närmsta vänner. I år blev resultatet från dessa bland annat den härliga kokboken Medelhavsmat förlänger livet, full med nyttiga och smaskiga recept. Jag älskar att laga mat så dom prickade riktigt rätt. Jag fick även en örthacka av min kära vän E, som jag gått och tittat på länge vid det här laget. Tänk hur väl ni känner mig ändå =) Från vännen A. kom bland annat två små Ruth Vetter tomtar, jag hade den större sen innan. Jag älskar dessa tomtar och har även bloggat om dem tidigare. Så glad jag blev =)

Jag känner mig så väldigt lycklig lottad som har alla Er älskade i min omgivning, ni betyder så så mycket för mig. TACK från hela mitt hjärta.


Bild: Eget kollage med privata bilder samt från clasohlson.se, coolstuff.se, siba.se, adlibris.se, designonline.se, cdon.com, adobe.com, plutoprodukter.se

Tisdagstema vecka 02

Även jag har bestämt mig för att hänga på i Tisdagstemat. Tycker detta verkar vara riktigt skoj. Veckans tema är Silver, och mitt bidrag blir det lilla silverhjärta från Pluto produkter jag fick av min moster i hennes julkort.

Tisdagstema vecka 2


Foto: Privat - TiniTott

Utmanad!

Jag har blivit utmanad av Thea och jag tar mig an utmaningen med glädje =)

Utmaningen består utav fem påstående om mig själv, ett av dem är falskt resten är sanna. Kan ni klura ut vilken som inte är sann?

1. Under en kisspaus i mörker satte jag mig på brännässlor.

2. Jag har deltagit i ungdoms-sm i simning.

3. Jag har stått öga mot öga med en livs levande älg i ett busksnår.

4. Jag har medverkat som statist i filmen Ogifta par -en film som skiljer sig med bla Peter Dalle, Lena Endré, Susanne Reuter och Johan Ulveson under inspelningen i Sälen.

5. Jag har varit Hundfjällets fd maskot Hunden iklädd den obligatoriska hunddräkten med svans och allt.

Nu är det bara att gissa på =)  Rätta svaren kommer att visas lite senare.

Jag har vidare utmanat Annika, Vicke, Linnea och Anna.

Bloggpaus...

pågår för närvarande. Dels har jag blivit lite sjuk igen under nyårshelgen, mest hosta men ändock. Tar lite på krafterna. Men till störst del för att min älskade pojkvän M. är här hos mig ett tag. Vi bor cirkus 25 mil ifrån varandra så bloggen får helt enkelt vila ett litet tag medan gemenskapen går i första hand.

Hoppas alla haft en underbar nyår, och får en härlig trettonhelg. Sen ses vi med säkerhet lite längre fram.

// Tina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...