Stöd Läkare utan gränser - rädda ett liv

RÄDDA ETT LIV DU OCKSÅ


"Idag, när du läser det här, dör 13 698 barn på grund av akut undernäring. Igår dog lika många. Men du hör inte så mycket om det eftersom det pågår varje dag och därmed inte har ett nyhetsvärde. Kistorna som ligger utspridda över Stockholm är här för att påminna oss om en av världens mest bortglömda kriser - undernäring.

Barnen behöver medicinsk behandling. För att rädda ett akut undernärt barn behövs 135 kronor, men du ger så mycket som passar just dig. Skicka ett sms eller gör en insättning. Alla bidrag är med och räddar liv. Allteftersom bidrag kommer in försvinner kistorna från stan.
"

Denna text är ett utdrag från Läkare utan gränser. De har just nu en kampanj för att rädda liv, rädda barns liv. Det är så enkelt att hjälpa till, allt som krävs är ett litet SMS, som gör stor nytta. SMS:a LÄKARE till 72990 så skänker Du 50 kr till kampanjen. Det har jag gjort. Läs mer om kampanjen här. Där hittar du även andra bidragssätt.

läkareutangränser

Bilder från kampanjlakareutangranser.org

Helgutflykt

jonasgardell

Imorgon styr jag kosan mot Örebro för att hälsa på lite kompisar och träffa mitt lilla fadderbarn och förhoppningsvis lite shopping. Det är plussidorna av resan. Framförallt ska jag dit för att på lördag kväll gå och se nya showen med Jonas Gardell. Ska bli så roligt! Tycker han är helt underbar.

Hoppas alla Ni mina vänner och besökare får en härlig hösthelg ni med =)


Bild: Eget collage med bilder från jonasgardell.se

En bild...

säger mer än tusen ord sägs det. Man kan ju alltid hoppas. Min vila fortsätter, även om jag självklart kikar in hos er andra fortfarande. Tänkte iallafall bjuda på en bild här på bloggen, för jag försöker vara ute och fota lite som avslappning istället. TACK alla Ni underbara för era fina och rara kommentarer, jag blir jätteglad! Dessa rallarrosor är visserligen överblommade, men visst är de fortfarande väldigt vackra och skira? Det tycker jag =)

rallarrosor 


Foto: Privat - TiniTott

Tröttheten...

höstvila

tar över för mycket ibland, och just nu är det ett sådant tillfälle. Känner att energi saknas för det mesta just nu, så det blir en liten bloggpaus. Om den sedan är enbart idag eller räcker över flera dagar återstår att se. Älskar tisdagstema men har bara inte orken att klura ut någon bra temabild denna vecka, vilket är ett starkt tecken på att det är dags att vila lite. Så nu blir det raka vägen ner i sängen, läsa lite inredningstidning och sooooova. Så har jag förhoppningsvis lite mer energi imorgon så jag klarar mina timmar på jobbet. Otroligt hur liten man känner sig när man inte ens har energi att klara ett halvtidsjobb. Men å andra sidan finns det en anledning till att jag är sjukskriven den andra halvan, men det hindrar ju inte tankarna från att komma.

Ta hand om er alla så syns vi igen om en dag eller två, Kram!


Foto: Privat - TiniTott

Brödpåse i miniformat

Stelton har kommit ut med deras härliga brödpåse i miniformat. Älskar den jag har nu och skulle mer än gärna köpa även denna, gärna i färger brun/vit. Säljs i 2-pack hos DesignOnline.

stelton_mini


Bild: från stelton.com

Pysslig helg

Helgen har varit en riktig pysselhelg för mig, symaskinen har varit framplockad och jag har passat på att sytt lite saker jag har planerat ett tag. Prio ett var en ny gardin till köksfönstret. Såg en modell i somras på en restaurang som jag föll totalt för, och har sedan dess planerat att göra en egen. Tyget inhandlade jag tidigare, men jag har inte riktigt haft tiden att sy den förren nu. Men nu är den klar och upphängd, och fönstret är tvättat =) I övrigt har helgen varit lugn, jobbade lite extra och hade en visning igår men det var bara ett par timmar annars har det mest varit jag och symaskinen (och tvättmaskinen med iofs, men det är inte lika skoj ;). Så här blev resultatet iallafall.
nyagardiner
Foto: Privat - TiniTott

Helkväll med läckra karlar

ladies_night


Japp, det var vad det var. Mousserande vin vid ankomst, fotografering av proffsfotograf från Aftonbladet, vinprovning och skvalmusik från piano. Eskorterade av hovmästare till bordsplatserna, god mat och sen började äventyret...

En helt suverän show är mitt utlåtande. Att den fick dåliga recensioner efter premiärkvällen kan jag inte förstå. Visst vissa skämt kanske var lite väl låga ibland, och jo pussarna blev tråkiga efter tredje gången, men bortsett från de små petitesserna var det verkligen super. Jag skrattade stundvis som jag inte skrattat på länge. En härlig kompott med skämt och sketcher, sång och musik. Martin Stenmarck framförde  Sjumilakliv och nya låten Hundra år från nu så man fick gåshud. Och Kjell Bergqvist i rollen som Daddy Cool under låten med samma namn, klockrent =) Mikael Tornving i rollen som representant för Leksands Kommun, visade deras nya genusrapport som innebar ökad säkerhet för kvinnor i samhället. Tex ett säkerhetspaket för att undvika att slå av klacken i springbrunnar, Suveränt! Några nakenchocker blev det inte heller, på sin höjd någon uppknäppt skjorta, eller under gympasset iklädda shorts och linne, det var nog det närmsta de kom under hela kvällen. Men visst är det väl nog så sexigt med skjorta, väst och kavaj? Tillsist äntrade även Måns scenen för att öppna kvällens nattklubb. Lite lång väntan kan man tycka, och kanske någon mer låt hade varit skoj, men väl värt det när det började. Sicken liten läckerbit ;) Däremot lite patetiskt med damer på 45+ som gör allt för att tränga sig framför en för att komma nära honom, nästan intill slåss om jag ska vara helt ärlig. Alkoholen, den alkoholen säger jag bara...

Jag kan nog ösa ur mig superlativer hur länge som helst känner jag, för så bra var det verkligen, men förutom ovan nämnda små petitesser var en annan negativ känsla under kvällen maten. Överallt har det stått att man skulle bli serverad en skaldjursplatå, och jodå, runt omkring oss satt merparten och åt just skaldjursplatå. När våran mat kommer in dock, visade det sig att vi fick en tallrik kallskuret med rostbiff, lax, paté och potatissallad. När vi frågade om varför vi inte fick skaldjursplatån fick vi till svar att det stod på biljetten att vi inte skulle ha den. Frågan är bara vem valde åt oss? Vid inköpet av biljetterna fick vi aldrig välja mat. Två personer bredvid oss fick samma mat de oxå, medan de på andra sidan om oss fick skaldjur. Däremot hade de två olika paren en annan kod på sina biljetter mot vad vi hade, så frågan är om vi inte fick deras mat och tvärtom. Maten var hur som helst jättegod, så jag har inget att klaga på där, blev bara lite snopet när vi hade sett framemot skaldjur och fick något helt annat. Lite irriterande var det, fast vi kan ju trösta oss med att tjejerna bredvid som fick skaldjur hellre hade velat ha våran mat *fniss* Summan av kardemumman, en show helt klart värd att gå på. Är de tillbaka igen nästa år, och i närheten, så är jag en given gäst. Med middagsbiljett även denna gång, för det blev verkligen en helkväll.


Foto: Privat - TiniTott

Utmaningen vidare hos Lizaloop

Lisa var snabb i vändningarna och hennes bildutmaning ligger redan ute, så fort dit och gissa nu alla =)

Det Stora Avslöjandet.

Okej, det är fem minuter kvar innan midnatt, men när jag är klar att publicera inlägget är det säkerligen över midnatt och gissningarna har stängts för den här gången. Så många som varit in och gissat, jättekul =) Har varit riktigt skoj att läsa era tolkningar. Det tredje fotot blev lite mörkt, ber om ursäkt för det, annars kanske fler hade klarat av det. Helt rätt har ingen gissat, men den närmaste fick 5 1/2 poäng enligt min egen poängbedömning, och det var flera som var nära nära på 5 poäng. Alla är värda allt beröm, ni har varit superduktiga!
gissabilden_svar
De rätta svaren är alltså: 1) Jordgubbe (halvt rätt för jordgubbskräm), 2) Strössel, 3) Smurf/Del av smurf,
4) Tesil/Sil, 5) Hundnos (halvt rätt för något på ett djur eller likn. svar), 6) Citron (halvt rätt för citrusfrukt).

5 1/2 rätt fick Johanna, och nära därefter på 5 poäng kom Åsa, Åsa L och Linnea. Om jag räknat rätt på alla så här på natten =)

Nästa att föra utmaningen vidare är Lizaloop, så håll utkik på hennes blogg. Kommer även lägga ut ett inlägg när utmaningen ligger ute så ni vet mer exakt.

Tack så mycket för alla härliga deltagare, jätteroligt att ni ville vara med. Nu ser vi fram emot nya bild utmaningar.

Utmaning: Gissa bilden!

Allt började med förra veckans Tisdagstema hos Saravillfara, där hennes besökare fick gissa vad bilderna föreställde. Detta var en sån rolig idé så Tankebubblor blev nästa bloggare ut att publicera sina gissa-bilder. Nu har det blivit min tur med mina bidrag. Gissa vad bilderna föreställer och lämna ett svar i kommentarerna. Vill DU bli nästa som arrangerar utmaningen, meddela mig i kommentarerna så håller jag koll på vem det blir, och meddelar dig. Sätt nu igång att gissa! =)

gissabilden
Foto: Privat - TiniTott

Edit 070919: Hihihi vad roligt det är att läsa allas gissningar =) Jag låter gissningarna trilla in till midnatt innan jag lägger ut de rätta svaren =)

Tisdagstema vecka 38 - Olika

Veckans Tisdagstema är Olika. När jag är ute och promenerar går jag förbi denna lilla söta stuga, och beroende på årstid är miljön väldigt olika.

tisdagstema vecka 38
Foto: Privat - TiniTott

Ladies Night

ladiesnight


Ni har redan fått Saravillfaras recension, nästa vecka kommer min. Imorgon kväll är jag där, i Ejendals Arena. Inte för att heja på Leksand som brukligt, utan för att titta på dregla till Ladies Night. Martin Stenmarck (slurp), Kjell Bergqvist och Mikael Tornving kommer att äntra scenen. Även Måns Zelmerlöw (slurp igen, även om det nästintill är barnarov ;) kommer att göra ett framträdande. Vi har middagsbiljetter, och tänker vara kvar på nattklubben, så det blir en helkväll =) *ler*

Det var en krönika i FaluKuriren under veckan, där Fredrika Hillervik bla skriver: " Vi har ojat oss emot dålig kvinnosyn, machokarlar och grottmän i århundraden. Vi har kämpat för att få jobba, rösta och bestämma över våra egna liv och när vi äntligen kommit så långt att vi kan planera en kväll med tjejerna, vad går tusentals kvinnor och gör då? Jo, köper nåt jäkla ruttet koncept där Kjell "Buffeln" Bergkvist skämtar om att knulla, Tornving dansar stelt och tokigt till Sängkammarblickens sängkammarstämma och det är humor och edgy när killar pussar varann på munnen. Ladies Night på lördag lär bjuda på en märklig soppa av föråldrade idéer om vad kvinnor gillar (mousserande vin, räkor och fräcka karlar) och kvinnors förvirrade tankar om hur de förväntas agera som kollektiv när "studs" som Bergkvist och kompani släpper loss."

Ja hon får tycka vad hon vill, jag lyssnar gärna på deras skämt, ser deras stela dans och lyssnar till sängkammarstämman. Jag tycker det ska bli riktigt, riktigt skoj =) Dessutom tycker jag om mousserande vin och räkor *skratt* och tydligen ett antal tusen tjejer med mig. Är det då verkligen ett sånt föråldrat koncept? Varför tjänar killarna i Chippendales miljoner? Varför ta det hela på sånt allvar? Det är bara underhållning. Och om sen Martin eller Måns råkar glutta på skjortan, so what. Jag lär inte ta illa upp iallafall ;)

Hoppas Ni alla som besöker mig får en härlig helg, det ska jag ha! Och TACK för att ni hälsar på här hos mig, och även lämnar kommentarer, det gör mig riktigt varm om hjärtat =)


Bild: ladiesonly.se

Diktkort

Som jag berättade i mitt förra inlägg hittade jag helt underbara diktkort i Fjällkyrkan vid mitt senaste besök. Det visade sig att de kom från Kortbutiken. Dikterna är skrivna av Siv Andersson, och merparten av fotografierna av fotografen Per Johansson. Gå gärna in på hemsidan och kika runt, det finns väldigt många fina olika diktkort för alla tillfällen.

diktkort


Bild: Eget collage med bilder och text från kortbutiken.nu

Ett besök i fjällkyrkan

När jag ändå var upp på fjället för att göra min lilla fototur passade jag på att åka och ta en fika i Tandådalens Fjällkyrka. Här hittar man kaffe, the, saft samt världens godaste hembakade bullar till en billig penning. Kyrkan är öppen dagligen året runt och fikat står alltid framme. Det är så skönt att åka hit och sätta sig en stund och läsa eller bara fundera i lugn och ro. Spelar ingen roll om det är mycket folk, eller lite, det är alltid en så lugn och skön stämning här inne. Fast jag föredrar ändå när det är bara några få fler besökare, det blir som trivsammast då. Vill man inte läsa eller fundera, så finns det internet uppkoppling bredvid borden så man kan ta med sig sin dator och sitta och surfa eller jobba om man hellre vill det. Själv brukar jag sitta och läsa en stund och bara koppla av. I kyrkan finns även en liten shop med rättvisemärkta produkter och lite annat hantverk från olika länder. Det finns även böcker och kort till salu. Denna gången hittade jag de sötaste diktkorten som jag bara inte kunde låta bli att ta med mig hem. Dikterna var underbara. Mer om dessa i nästa inlägg. Men gör ni ett besök i Sälen, missa inte att ta en fika på Fjällkyrkan i Tandådalen, eller göra ett besök på Sälens Fjällkyrka på Högfjället. De är magnifika kyrkor byggda i trä och enormt vackra både inne och ute.

td_fjallkyrka


Foto: Privat - TiniTott

Fjäll i höstskrud

Idag efter jobbet tog jag en tur upp på fjället för en liten fotoexpedition. Det är helt underbara färger här uppe just nu, och jag ville inte missa tillfället. Parkerade bilen och tog mig en liten promenad ut på fjället på Kungsleden. Ett underbart lugn spred sig genast genom kroppen. Kall klar luft och fjäll och härlig natur runtomkring mig. Otroligt avslappnande. Detta var vad jag möttes av...

fjallhost
Foto: Privat - TiniTott

Hipp Hurra för Jimmy idag!

Idag fyller min kompis Jimmy år, så jag vill passa på att gratta honom. GRATTIS!! Detta gör jag även med mitt allra första digitala scrappkort. Jisses så roligt det var att göra det på datorn, nästan lika roligt som med verkliga papper.

grattis_jimmy


Så Grattis din Huska, nu är du ikapp! Ha ha ;)


Materialet jag använt kommer från:
Free Digital Scrapbooking
Two peas in a bucket

Bloggen som fick mig att testa digital scrapping:
swescrap.blogg.se



LO:n gjord i Photoshop CS

Usch och Fy!

Jag vill bli en återvinningsstations-kontrollant, visst kan man bli det? Hörde på radion för något år sedan att de hade bötfällt en gammal dam för att hon la fel kartong i fel containern, för det fanns folk som kontrollerade sånt. En sån vill jag bli =) Inte för att sätta dit gamla damer som av misstag lägger fel, nej enbart för att jag just nu är irriterad på folk som dräller sin skit överallt. Vid återvinningsstationerna.


återvinning


Var iväg med förpackningar och skulle slänga idag. Jag är nämligen en sådan som är relativt noga med att sköta min återvinning. Papper, förpackningar, metall, glas... ja sådant som jag kan sortera i den kommunen jag bor. När jag står där och slänger mitt skräp ser jag två papperskassar fulla av förpackningar som står bredvid containern. De har stått där några dagar för de hade liksom smält i regnet som var för någon dag sedan, och låg nu utkletat över marken. Containern var enbart halvfull, vilket betyder att plats fanns. Kassarna innehöll endast papper och förpackningar. Varför kan man då inte göra den lilla saken att slänga ner dom i containern istället för att ställa kassarna på marken bredvid? Är det verkligen så ansträngande att lyfta armarna och hälla över förpackningarna i inkastet. Herregud säger jag bara, är det verkligen för mycket begärt? Visst finns det större problem i världen, men detta retar mig verkligen. Har man ändå åkt dit med skräpet kan man väl kasta det ordentligt? Särskilt när man tydligen gjort sig besväret med att sortera det innan man åkte dit. I kassen låg det bland annat kuvert, så jag vet även vem personen i fråga är, och det var då jag blev sugen. Sugen på att bli en liten snokare i basker och mörka kläder som smyger runt bland containrarna och letar personer som inte sköter sig. Inte dom som gör småsaker, men dom som dumpar sina kassar bredvid där de står och ruttnar upp, och de som ställer saker som inte får lämnas just där. Elapparater, porslin etc. När jag bodde uppe på fjället kastade turisterna sina julgranar när de åkte hem, fast de åkte förbi avfallsanläggningen ut från stugområdet. Okej om det bara var granen, men saken är den att de slänger inte bara granen - de slänger granen med ljusslinga + alla dekorationerna kvar på. Hade jag haft lusten hade jag säkerligen kunnat gå därifrån med fem hela, kompletta ljusslingor för julgran inkl dekorationer för flera år framåt =) Fast det ville jag inte *ler*

Förstår inte vad som är så svårt bara... Så om någon vet var man söker tjänsten spejare-på-återvinningsstation, så hör av er till mig! =) TiniTott slängde självklart dessa papperskassar åt den slarviga mannen i fråga... ;)

Nyttiga länkar:

Förpacknings- och tidningsinsamlingen
Sopor.nu
Returpack
Bloggar om återvinning


Bild: matton.se

Tisdagstema vecka 37 - Nära

Har missat ett par tisdagar av Tisdagstema, men nu är jag med i matchen igen =) Veckans tema är Nära. Vilket roligt tema tycker jag, ska bli spännande att se vad ni andra har hittat på. Själv tänkte jag först på min voffe (som vanligt ;), men kom sedan på denna bilden. Bilden är tagen på Orsa Björnpark och bakom inhägnad. Men när denna Sibiriska tiger kom och satte sig alldeles precis framför oss på andra sidan stängslet var det en mäktig känsla. Hade jag sträckt ut handen hade jag nått henne. Avståndet var ca en halv meter. Aldrig har jag varit så nära ett så mäktigt djur. Älskar detta djuret, och det är grymt att de är utrotningshotade. Tack och lov att det finns program för att bevara arten, och alla de arter av djur som är utrotningshotade. Bildmässigt hade jag ju önskat att nätet inte fanns där, men troligen var det nog för det bästa *skratt*


tisdagstema vecka 37


Foto: Privat - TiniTott

Projekt: Minitapetsering

När jag flyttade in i min lägenhet för ca tre år sedan valde jag att tapetsera om de flesta rum förutom hallen och köket. Hallen målade jag om ett år senare, men köket har jag låtit vara. Jag har dock gått så gott som dagligen och retat mig på bården på tapeten, tycker den tar alldeles för mycket "plats" och smälter inte alls in i övrig miljö här hemma. Har varit nära att tapetsera om ett par gånger, men insett att jag har inte råd att lägga pengar på tapeter i dagsläget. I lördags fick jag nog och gick ut i förrådet och hämtade det som var kvar av tapeten, vände den och la den på sidan istället och skar ut remsor som var lagom för att täcka bården. Nu är det fortfarande en bård, fast bra mycket mer bekväm tycker jag. Hade först tänkt lägga över bården så att den smälte in i övriga tapeten med sina ränder, men det visade sig att ränderna skiljde sig på ett par millimeter så det såg jättekonstigt ut. Antar att den rulle måste ha ett annat nummer än de andra, annars borde den ju matchat eftersom det är samma tapet. Men tror nu i efterhand att det kanske till och med blev bättre så här =)

Om ni klickar på den lilla bilden längst ner kan ni se hur tapeten såg ut innan. Jag tar inget ansvar för hur rummet ser ut dock *skratt*, bilden är ett par år gammal och min inredning var betydligt sämre ;)
Nu när tapeten äntligen är bättre, for jag på med resten oxå och arrangerade om lite på matbordet med ny duk (Tack Vicke! ;), några cult ljusstakar och ny liten blomma. Bara jag orkar få fram symaskinen ska det även bli en ny gardin inför hösten.

tapet

matplats

 

Foto: Privat - TiniTott

Knoppinspiration

Jag har en gammal Moppebyrå från Ikea som jag målat tidigare. Ni kan se den här. Nu är jag lite sugen på att måla om den lite och förnya den. Tänkte jag skulle vända på lådorna och istället sätta på knoppar som handtag. Så därför tog jag mig en surftur och letade efter lite knoppinspiration och hittade en hel del intressant. Jag har några favoriter som jag funderar på. Vilken är eran?

knoppar

Zebra - Beslagdesign
Gravyr - IKEA
Bling Diamant - Beslagdesign
Knopp 8131 - Beslagdesign
Häst - Exmez
Modest - IKEA
Hundben - inreda.com (Exmez)
Kosing - IKEA
Stamp - Indiska (finns även i vit)
Lindsdal - IKEA
Blomma - Exmez


Bild: Eget collage med bilder från ovannämnda företag

I trend & rum - inredningsmässa

inredningsmassa


28-29 september är det en inredningsmässa vid Moraparken i Mora. Ett antal lokala utställare kommer att vara med bla Mio, Ottossons Möbler i Leksand, Möbelrondellen i Mora, Tyger & Ting, Sköna Hem, House of Olivia mfl. På lördag hålls det även en föreläsning om Feng Shui. Får se om det kanske blir ett litet besök dit.


Bild: från moraparken.se

Betraktelser i regnet.

Visst låter det poetiskt? *skratt* =) Regnet strilade ner utanför fönstret idag på eftermiddagen efter jag kommit hem. Är i en svag period just nu, och väldigt trött och slut, så jag tar det ganska lugnt och försöker göra sådant som ger mig energi. Med andra ord, de vardagliga sakerna får dröja någon extra dag. Oftast hamnar jag i soffan framför tv:n och inbillar mig att det ger vila. Idag insåg jag att så är inte fallet, visst man tar det lugnt en stund men mer utvilad kan jag inte säga att jag blir. Idag kände jag för att fotografera lite så jag tog kameran och gick ut på altanen. Satte mig i korgstolen och bara lyssnade på regnet och tittade runt omkring mig. Och där var den. Avslappningen. Varför gör man inte sådant oftare? Bara sitter ner, gärna ute och bara Är. För har man tv:n på eller radion så är det ändå något hjärnan tar in, något som faktisk tar energi även om det kanske inte känns så. Det var så himla skönt att bara sitta där så jag blev kvar en stund och bara njöt av de naturliga ljuden som finns utomhus, och av regnets smatter. Där i min korgstol började jag fotografera, sådant som var inom mitt räckhåll och som fångade min blick. Därav rubriken betraktelser i regnet. Detta var vad jag såg idag, och som skänkte en stunds lugn och ro och gav mig energi. Tänk vad lite som krävs egentligen, bara vi tar oss tiden till det. Så med mina små betraktelser i bildformat önskar jag alla som tittar in en härlig helg! Hoppas även ni kan finna en liten stund i lugn och ro och hämta energi. Till sist, när jag höjde blicken till balkongen snett ovanför mig upptäckte jag denna lilla balanskonstnär. Otroligt vad viga och smidiga de små liven är =)
betraktelser
balans
Foto: TiniTott - privat

God mat, marknad och karuseller.

Lördagen spenderades till stor del på marknaden Oxhälja i Filipstad. I reklamen står det "Sveriges största marknad" och jag tvivlar inte på det, den är enorm! Vi var där ett antal timmar och ändå gick vi inte igenom hela. Det som är roligt är att det finns så mycket fint att titta på, inte bara en massa krafs som det kan vara på många marknader idag. Den känns lite mer genuin tycker jag. Roligt =)

Dagen till ära fick vi ta med oss min "extra" brorsdotter, en liten tjej på 4 år som är hur go som helst =) Min bror frågade snällt om jag kunde tänka mig att åka någon karusell med henne under dan, för då skulle hon bli glad. Skojar han med mig? tänkte jag, självklart! Jag är galen i karuseller! Även om detta innebar barnvarianten så var jag lika glad för det =) På vägen dit bestämde vi oss för att stanna och äta på Långbans Gästgifveri, som ligger ett par mil norr om Filipstad. Jag har åkt förbi tidigare, men aldrig varit in och ätit. Vilken liten pärla det visade sig vara!
Långban
Detta är verkligen värt att lägga till listan på Smultronställen. Hemlagad supergod husmanskost, till helt normala priser. Gästgifveriet drivs av Ylva och Rolf Bjur med personal och ligger vid John Ericsson gården i Långban, strax intill Rv. 26. Låter John Ericsson bekant kanske? Det var han som bla uppfann propellern och konstruerade pansarskeppet Monitor, som hjälpte Nordstaterna att vinna det amerikanska inbördeskriget. Han står idag som staty bla vid Nybroviken i Stockholm, Kungsportsavenyn i Göteborg och i Battery Park i New York. Johns bror Nils Ericsson kan man se som staty utanför Stockholms Central bla, eftersom han genom sitt arbete haft stor betydelse för järnvägens utformning här i Sverige. Han har även gjort akvedukten i Håverud som är en populär sevärdhet i Dalsland. Speciell eftersom den är en kombination av landsvägsbro, järnvägsbro och akvedukt. Ganska rolig att kika på om man har vägarna förbi faktiskt =) Och så blev det en liten historielektion på köpet med *skratt* Kort och gott, har ni vägarna förbi Långban och det är öppet, gör gärna ett besök. Här finns även ett flertal byggnader kvar från den gamla gruvtiden med museum och annat att besöka.

Mätta i magarna åkte vi sen på marknad och spatserade runt ett par timmar. Fyra karuseller blev det för mig och lilltjejen, en riktig karuselltjej verkar hon vara. Efter vi åkt någon minut i den första hörde jag bredvid mig: Går det inget fortare? I karusell två som gick lite fortare kom samma kommentar. I den tredje vi åkte, en liten berg och dalbana, blev farten godkänd =) Till och med jag fick hålla i mig i svängarna, så jag trodde den skulle vara lite för häftig för en fyraåring, men icke sa nicke =) Efter vinst på lotteri som innebar ett mjukdjur i famnen och full tänderna med majskorn efter den grillade majskolven (Hon är helt galen i majs av allting =) bar det sedan hemåt igen. Trötta och belåtna. Jag var trött iallafall, även om lilltjejen verkade ha all energi i världen kvar efter att gått runt där i ett par tre timmar. Tänk om man ändå hade den energin kvar själv =) Bjuder på en karusell bild från Ninja Turtlen vi åkte i två gånger =)
karusell

Foto: Privat - TiniTott (+ pappa ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...