För Rocky.

Mitt ljus lyser för Saras underbara Rocky idag. Stora kramar till Er från mig....


För Rocky


Förlustens hela storhet

    jag ej har fattat än

vet blott att jag har mistat

    min allra bästa vän

Då viskar jag de orden

    de vackraste jag vet

Du var mitt allt på jorden

    och min i evighet


Ventura Design.

Jag vandrade runt på Cervera innan jul i min jakt på julklappar och sprang då på dessa lampor som jag föll direkt för. De kommer från Ventura Design och jag skulle mer än gärna vilja ha minst en hemma. I butiken såg jag bordslampan, men när jag kollade vidare på deras hemsida fick jag se att det även fanns taklampor bland annat. En sån över mitt köksbord skulle jag inte säga nej till. Inne på hemsidan föll jag även för bordsvarianten med stjärnor, passar ju bra nu i juletider.

Ventura design 


Bild: Eget kollage med bilder från venturadesign.se

Julkortsutmaning

Inför Lucia hade Lantliv i Stan en julkortsutmaning, att göra sitt eget julkort. Eftersom min dator kraschade i lagom tid inför lucia hann jag aldrig få ut mitt ihopknåpade julkort trots att det var klart. Men det kommer nu istället, bättre sent än aldrig =) Hur Lantlivs eget julkort blev kan ni se här, därifrån kan ni även se andras utmaningar.


Julkortsutmaning 


Bild: Ihopknåpad i Psp med hjälp av bilder från Microsoft Office Online

Julbak och kransmakeri

Klockan är nästan halv ett vilket innebär att det faktiskt är den 23 december, dagen innan julafton. Jag sitter här vid min lilla tillfälliga dator med ett tänt ljus bredvid mig och gör mitt inlägg. Troligen blir det nu en paus över julen efter detta, men man vet aldrig. Jag kan ju hinna med något mer innan klockan slår julafton. Idag har jag gjort klar allt på min Lista, så gott som iallafall. Jag har några julklappar kvar att slå in men det är snart gjort det med. Idag har jag mest tagit det lugnt och gått runt och plockat lite för att allt ska vara fint inför julen. Visserligen åker jag hem till mina föräldrar i morgon för att fira julen där, men det är trevligt att komma hem sen till sitt eget julmys utan en massa saker man måste ta tag i direkt. Idag gjorde jag även min Julkrans. Jag har tidigare lovat en bild på den och det kommer här. Jag har tänkt göra den länge men det har inte funnits tid, men idag blev den äntligen gjord. I helgen var jag ute i skogen och plockade granris och tillsammans med ståltråd, band och en tidigare inhandlad snöstjärna satte jag mig vid bordet och pysslade. Helst skulle jag varit ute för attsickens vad det barrade, men det var lite för kallt så jag valde värmen inne istället och en massa tidningar, och dammsugaren i slutet =) Den kanske inte blev mitt vackraste verk, men den sänder iallafall ut sitt julbudskap och det är ju huvudsaken.


julkrans


 Efter att ha softat till julfilmen Tomten är far till alla barnen blev det dags för det sista av julbaket. Pepparkaksmuffins tipsade Anna om tidigare och jag fastnade direkt, dom gjorde jag i och för sig igår men de räknas ju ändå in i julbaket. Tidigare har jag även gjort pepparkakor och saffransbiscotti. Idag var det dags för Saffranskaka med chokladglasyr. Ett recept jag för några år sedan hittade i ett annonsblad från ICA och beslöt mig för att prova. Så Himla Gott! var det, så nu har det blivit en tradition. Ifjol blev det en variant och jag gjorde den som en vanlig rund kaka, som sockerkaka ungefär, men iår blev det traditionsenligt igen. Den räcker även längre med i rutformen. I år blev förändringen dock att jag valde att smälta blockchoklad som glasyr istället för den som står i receptet. Jag hade bestämt för mig när jag handlade att det var blockchoklad som glasyr men egentligen var det florsocker och kakao. Men nu hade jag ju ändå shoppat chokladen så varför inte tänkte jag =)


Julbak



godjul



Foto: Privat - TiniTott

Saffransbiscotti och polkagrisar

Idag har jag fått ännu en sak på min Lista avklarad, nämligen att göra påsar till Saffransbiscotti och Polkagrisar som jag ska ge bort i julklapp. Idén har jag lånat av Zarischka för jag tyckte hennes påsar var så underbart söta. Det var hur kul som helst att pyssla ihop dem, och de blir ju mycket roligare att få ge bort i det här skicket istället för i en helt "vanlig" påse. Jag har använt olika dekorpapper från Panduro som själva hållarna eller vad jag ska kalla dem. Ett finare cremevitt papper till själva etiketten, laddade hem ett roligt typsnitt från internet som jag skrev ut i ljust ljust grått och fyllde i med svart penna. Minietiketten på Saffranspåsen är ihoppysslad från julkort och de små med grisar till polkagrispåsarna hittade jag i en affär. Passade perfekt =) Själva påsarna är cellofanpåsar, oxå dom från Panduro.

Saffransbiscotti och polkagrisar

Har aldrig bakat Saffransbiscotti förut, men det visade sig vara hur enkelt som helst, och roligt. Och framför allt GOTT!  Det kommer jag helt klart att göra vid fler tillfällen. Receptet hittade jag hos Fröken Kattfot och är som följer:

2 ägg
1,5 pkt saffran
100 g hackad sötmandel
100 g smör (
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ihop ägg och saffran. Blanda ner smält smör och socker, vispa till en porös smet. Blanda sedan ner vetemjöl, bakpulver och mandel.

Fördela degen i tre längder på bakplåt. Grädda i 200 grader (i mitten av ugnen) i 15 minuter.

Efter att du tagit ut längderna, låter du dom svalna en stund på plåten. Skär ca 2 cm breda bitar. Torka sedan bitarna ca 1 timme i 75 grader varm ugn.

Jag använde mer av mjölet, kanske 1 dl till. Degen var annars väldigt kladdig så jag hade i mer mjöl för att få den mer hanterbar.


Foto: Privat - TiniTott

Jul hemma hos TiniTott

Julen har kommit till mig i stora steg, allt julpynt är klart och upphängt. Dessutom fick jag till ytterligare ett inlägg, så kanske funkade pepparkakorna igår ;) Fast å andra sidan ska man inte ropa hej förren man är över bäcken sägs det.. Jag ber redan nu om ursäkt för bildkvaliteten som inte är den bästa. Det lilla dagsljus som är ute räcker tyvärr inte till, men jag hoppas bilderna ändå sprider den julstämning som känns inne hos mig just nu. För nu börjar den faktiskt komma med tända ljus, klädd julgran och mina små legotomtar sen jag var liten. Idag blir det troligen lite julbak och så ska jag göra julapelsiner, ni vet sådana med nejlikor. Har inte hunnit med det än, men det är nästan ett måste tycker jag. Både doftar gott och ger mycket julstämning.

Med detta inlägg önskar jag Er alla en underbart God Jul och Gott Nytt År. Även om vi säkert ses mer innan dess. Välkomna till min jul =)


Jul hemma hos TiniTott




Foto: Privat - TiniTott

Listan minskar men datorn är fortfarande sjuk.

Min Lista som jag skrev om i ett tidigare inlägg börjar minska. Vet inte om jag ska säga på grund av eller tack vare att min dator kraschade i förra veckan, har jag ju oändligt mycket tid över till att fixa allt annat. Men jag saknar bloggen! Jag har fått igång min gamla bärbara dator, och den är ungefär lika snabb som ett tåg skulle vara utan räls (då kanske ni fattar... MEGAsakta). Dessutom har den ett skärmfel som gör att den rätt som det är bara dör och man får starta om och börja från början. Så jag vet inte hur mycket blogg jag kan göra de närmsta veckorna. Har jag tur samarbetar den, men har jag otur så vill den inte alls. Just nu verkar jag ha lite flyt iallafall, så jag hoppas det håller i sig inlägget ut.
 

Julmarknad i Wadköping



Helgen har jag tillbringat i Örebro hos min kära kompis E och hennes sambo. Det blev en del trevlig shopping och på söndagen julmarknad i Wadköping. Lördagskvällen var pysselkväll med sambos barn samt kompisar, det var riktigt skoj. Det blev smällkarameller, änglar, hjärtan och massor av julkort. Även jag fick en del gjort av allt jag skulle göra färdigt. Julmarknaden var verkligen trevlig, med god glögg och mycket fint att titta på. Rekommenderas om ni har vägarna förbi Örebro någon söndag före jul nästa år. Varje adventssöndag inför jul hålls det en gammaldags julmarknad här och den är supermysig. Mycket fint hantverk och alla de små bodarna med olika ting är riktigt mysiga att kika runt i. Dagen till ära var det även kallt så mössa och vantar krävdes, inte fel det heller. Hör till på en julmarknad tycker jag. Och desto mer nu när snön saknas.  Det har faktiskt snöat lite här hemma idag, men det kommer troligen inte att ligga kvar särskilt länge. Prognosen är uppehåll och 5 plusgrader på Julafton, det är ju närmast en besvikelse. Inte ens en kall jul, jag kunde nöja mig med lite frost bara så det iallafall var lite vitt. Grönt på jul? Inte för mig...

Iallafall som jag började, jag har fått en del gjort på min lista. Jag har:
* Målat tomtar
* Skrivit julkort och postat dem
* Bakat saffransbiscotti
* Köpt de sista julklapparna
* Gjort min decoupageask (och blev riktigt nöjd faktiskt)
* Skrivit mina rim och
* Pyntat och klätt den lilla granen

Förhoppningsvis ska jag lyckas få in ett litet inlägg med Jul hos TiniTott med bilder och allt innan julen är här på allvar. *håller tummarna och mutar lilla datorn med pepparkakor*


Bild: Eget kollage med bilder från orebro.se

Ofrivilligt uppehåll.

Har blivit mer eller mindre tvingad att göra ett uppehåll här inne på Bloggen för min dator har nämligen kraschat i veckan. Gör ett snabbt inlägg via en kompis just nu. Hoppas jag kan vara tillbaka innan jul, i annat fall, Ha en helt underbar jul alla =)

// Tina


Listan

Inspirerad av Susanne satte jag ihop min egen variant, lägger jag ut den här så kommer jag ju inte undan. Nu måste jag ju visa att jag stryker saker och får något gjort ;) Så...

Detta är Listan, men inte den listan med alla önskningar utan listan över vad jag behöver göra de sista två veckorna innan jul. Jag har säkert inte ens fått med hälften av det jag behöver på den (kom tex precis nu på ytterligare en sak =), men detta är iallafall det viktigaste. Julklapparna är så gott som klara, det är bara någon liten småsak kvar som jag förhoppningsvis kan fixa till helgen när jag ska till Örebro. Sen vill jag inte ruscha på och stressa heller utan vill gärna hinna mysa in julen lite med, trots snöbristen.
Men det borde inte bli något problem att annars fylla dagarna =)

Listan


Bild: Eget kollage

Edit: Listan uppdateras allt eftersom jag hinner göra saker

Blomsterverkstad

När jag surfade runt bland bloggar igår kväll hittade jag till denna härliga blogg, Blomsterverkstad. Här bjuder Minna på massa härliga arrangemang att inspireras av, både från henne själv, hennes elever samt övriga. Har du svårt att hitta inspirationen till julkransen kanske? Då ska du göra ett besök hit, efter det flödar inspirationen i massor. Jag har helt klart hittat en ny favoritblogg.


Blomsterverkstad 


Bild: Eget kollage med bilder från bloggen Blomsterverkstad

Julgrupp

Julen flyttar in lite mer då och då för varje dag. Idag var det denna egengjorda julgrupp som gjorde sin entré. Och så fick jag användning för mina kära apelsinskivor igen med =) Och en liten halvbränd pepparkaka, dumt att slänga dem tyckte jag ;)


Julgrupp


Foto: Privat - TiniTott

Jul hos Mio

Fick ett nyhetsbrev från Mio där de visade julen och att den kommit till deras butiker, och bland annat fastnade jag för dessa tre saker. Julstjärnan Julia med läckert broderat mönster, adventsljusstaken Jul i svart smide och julkulorna med snöstjärnemönster. Tror nästan jag måste göra en sväng förbi Mio i helgen när jag ska till Falun. Skulle vilja ha stjärnan men har nog tyvärr inte plats för den riktigt. Min lilla lägenhet har bara två fönster så det är inte så mycket plats. Fast om jag slår ihop de där geniknölarna igen kanske jag kan komma på ett annat ställe att hänga den på.
 


Jul hos Mio



Bild: Eget kollage med bilder från mio.se

Julkortskollektion 2006

Då  var dom klara, julkortskollektionen 2006. Det blev 6 st hemmagjorda i år, vem som får dem i lådan återstår att se =) Materialet kommer från Panduro.


Julkort 2006




Foto: Privat - TiniTott

Susannes fönster

Efter otaliga försök att få in fönstret i höger menyn ger jag nu upp och lägger in det här istället. Jag vill ju oxå så klart följa vad som händer med Susannes fönster. Är riktigt spännande ju  =)





Nääsgränsgården

På en liten shoppingrunda tidigare hittade jag detta söta hjärta som jag föll direkt för. Det sitter på en liten silvertråd så man kan hänga upp det tex i fönstret. Jag köpte ett bums! När jag kom hem och tittade närmare på det fick jag se att det är formgivet av Cecilia Carlsson för Nääsgränsgården. Jag gick in på hemsidan för att kika lite mer vad det var, och vad hon hade gjort. På första sidan ser jag nedanstående tomtar till min förvåning. Jag äger nämligen en sån liten tomte och älskar den fullkomligt. Här får jag nu lära mig att den är gjord av Ruth Vetter och också dom är formgivna åt Nääsgränsgården. Riktigt skojigt tyckte jag, för jag hade ingen aning om vem som gjort tomten innan.

En riktigt mysig sida med många fina alster av olika formgivare. Den vita julgranen föll jag med för, som även den är gjord av Cecilia, som formgivit hjärtat.


Nääsgränsgården


Bild: Eget kollage med bilder från Nääsgränsgården samt privat

Pepparkaksbak

Då var första advent över. Fast egentligen kanske man kan säga att den pågår hela veckan, tills det blir andra advent. För nu är vi igång, nedräkningen till jul har börjat. Gör mitt bästa för att få in lite julstämning i regnrusket, för det fortsätter även idag. Får knappt in en gnutta dagsljus i min lägenhet utan det gäller att tända alla lampor om man ens ska se något. Kommer det inte snö snart så det blir lite ljusare går jag så smått under tror jag =)

Igår blev det iallafall pepparkaksbak, så jag får hälla upp ett glas julmust och äta lite pepparkakor och hålla julstämningen igång på det viset. Kanske ska jag köpa en flaska snöspray och täcka fönstrena med oxå, så kan jag låtsas att det faktiskt har kommit snö...... *fundera*


Pepparkaksbak


Foto: Privat - TiniTott

Edit: Glöggmuggarna gillar jag, fyndade dem på ÖB för 7 kr/styck, lagom pris =)

Advent är äntligen här.

Advent har även landat hos mig. Dessvärre har det inte varit något adventsväder (läs: snö) utan här har det varit jämngrått och regn. Advent hos mig innebär främst att julgardinerna åker upp och att stjärnor och ljussstakar kommer fram. Tomtar och annat pynt brukar komma fram ca en vecka innan jul. Men jag tänkte bjuda er på det lilla som ändå kommit fram tills idag. Fotoljuset var icke existerande en dag som denna, så bilderna är inte de bästa tyvärr. Skulle i och för sig inte påstå att de är de bästa annars heller, men definitivt bättre ;)

Min advent började med att jag klev upp och satte mig och tittade på julkalendern med lite frukost och tänt datumljus. Lite senare under dagen tog jag en promenad till våran hembygdsgård Olnispa på julmarknad. Första gången jag besökte den eftersom jag varit bortrest tidigare år (har bott här i ca fyra nu). Tyvärr infann sig aldrig julstämningen i regn och blåst och gråtrist. Inte ens med hjälp av den fina elden som brann. Jag tittade lite snabbt runt men sen gick jag hem igen. Väl hemma satte jag istället igång med årets pepparkaksbak. Årets - låter som det är en återkommande tradition hos mig *skratt* Detta var faktiskt första gången sedan jag var liten jag bakade pepparkakor. Har tänkt göra det varje år, men det har aldrig blivit av. Men nu så =) Goda blev de med.

Resten av adventskvällen har jag spenderat med att tagit det ganska lugnt och bara försökt att mysa framför tv eller läsandes med julmusik. I högtalarna hos mig ljuder för närvarande Ainbusk, Peter Jöback och Magnus Carlssons julskivor. Ett ljud som skänker en hel del stämning trots regn och rusk.

Just nu sitter jag här vid datorn och dricker julmust och äter lite juleskum. Men om tio minuter är första advent över och det börjar bli dags att dra sig mot sängen. Jag önskar Er alla en härlig advent och hoppas ni haft en lika mysig dag som mig.


Advent hos tinitott




Andra bloggare som oxå visar sina adventspyntade hem är bland annat Anna, Annika - Pysselbloggen, Saga och Vicke. Så gör gärna ett besök och njut av deras härliga adventshem.


Foto: Privat - TiniTott

Från mamma.

Kommer ni ihåg dessa muggar och saker man köpte när man var liten med texten Världens bästa mamma, pappa, mormor eller farfar på. Ett sånt hjärta skulle jag vilja ge till min mamma just nu. Hon vet att jag har en stor förkärlek för ek och överraskade mig därför med nedanstående. Jag har namnsdag nu i början av december och som en liten förskottspresent fick jag denna adventsljusstake av min mamma. Jag blev så glad! Nu står den och pryder mitt fönster och lyser så vackert in i adventsnatten. Som ett litet träd. Ifall någon vill veta var den kommer ifrån så är det Coop.


Från mamma


Foto: Privat - TiniTott

Vinterkrukor

Mitt första utomhuspyssel är klart inför vintern. Det var åtminstone vinter när jag gjorde dem, även om man inte längre kan tro att det för några veckor sedan var 4 deci snö utanför dörren. Men de pryder sin plats ute iallafall.

Till Tinas Vinterkrukor har jag använt mossa, röda kvistar, lingonris, dekorationsband och krukor efter smak. Bitar av idén fick jag via ett hemma-hos reportage i tidningen Allt i Hemmet nr 12/06, men även via grannen som hade gjort en härlig korg med granris och vackert röda kvistar. Jag begav mig ut i skogen och plockade mossa och lingonris. De fina röda kvistarna kommer från en buske hemma hos mina föräldrar, riktigt härlig röd färg tycker jag.

Jag fyllde krukorna med mossan och stack ner kvistarna i dem. Sen stack jag även ner lite lingonris. Ett fint brunt band fick pryda en av dem. Även mina apelsinskivor kommer till användning här, dock fick jag inte med dem på bild. Men en är fäst i det bruna bandet som en hängande dekoration. Blev riktigt sött tycker jag själv =)


Vinterkrukor


Foto: Privat - TiniTott

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...